Gjenerata Z (ose shkurt Z Gen) ka thyer shumë norma. Jo vetëm që është brezi më i madh, më i larmishëm dhe së shpejti brezi më i arsimuar deri më tani, ai është gjithashtu gjenerata e parë me të vërtetë vendase e celularëve dhe rrjeteve sociale. Dhe është e sigurt të thuhet, Gen Z nuk ka frikë të trajtojë çështje të mëdha kokë më kokë, e as të lëkundë normat gjinore.

Por kush është me të vërtetë ky brez i ardhshëm? Si ndryshon ky grup? Cilët janë motivuesit kryesorë të tyre në jetë? Me cilat ide qëndrojnë ose cilat i hedhin poshtë? Si sillen ata dhe pse?

Dikush mund të kërkojë përgjigje në statistikë: Ne e dimë…

-Gjen Z është e moshës 8 dhe 23 vjeç.
-Gjenerata Z tejkalon Millennials dhe tani përbën 32% të popullsisë globale.
-Më shumë se gjysma janë akoma në shkollë.
-63% ende jetojnë me prindërit e tyre.
-60% jetojnë në zona urbane.
-Gen Z është gjenerata më e larmishme etnike deri më tani.
-Shumica nuk e ka gjetur akoma shpirtin binjak, duke qenë se 79% janë beqarë.

Por kjo nuk na tregon të gjithë historinë ose nuk jep pasqyrë mbi identitetin e vërtetë të Gjeneratës Z. Në fakt, është pothuajse e pamundur të
provoni t’i vendosni në një kuti, sepse një madhësi sigurisht nuk i përshtatet Gen Z.

Ky artikull synon të kuptojë Gen Z në të gjitha format dhe madhësitë e tij (dhe jo-konformitetin gjinor), dhe përpiqet t’i përgjigjet pyetjes:

Kush është Gjenerata Z në të vërtetë?

LEXONI ARTIKULLIN