Si mund ta shfrytëzojnë markat botën virtuale në avantazhin e tyre?

Me siguri që keni dëgjuar diçka rreth termit “metaverse” i cili në përgjithësi i referohet konceptit të një bote virtuale shumë tërheqëse ku njerëzit mblidhen për t’u socializuar, luajtur dhe punuar. Ndryshe njihet edhe si “interneti i ri”.

Çfarëdo që të keni dëgjuar, një gjë është e sigurtë se ‘metaverse’ është këtu për të ndryshuar botën. Përkufizimi i sotëm i këtij termi është si konvergjenca e realitetit fizik dhe virtual. Dhe metaverse bën pikërisht këtë, mjegullon vijën ndarëse midis këtyre realiteteve. Në një metaverse të kudo ndodhur nuk do të ketë shumë ndryshim midis asaj që bëjmë dhe vendit në jetën reale dhe virtuale.

Metaverse është një koncept, një ide, një inspirim. Por nuk është më një ëndërr. Në kapitujt më poshtë do të marrin përgjigje shumë pyetje rreth metaverse. Veçanërisht pyetje që kanë të bëjnë me mënyrën se si markat mund ta shfrytëzojnë në avantazhin e tyre botën virtuale.

Kapitulli 1- Sot, markat mund t’i japin formë realitetit virtual në avantazhin e tyre.

Ajo cfarë është emocionuese dhe inkurajuese për metaverse është se çdo gjë mund të ndodhë. Kjo është një mundësi shumë e madhe për markat, por gjithçka varet nga mënyra se si do të vendosin në prioritet nevojat dhe kërkesat e klientëve te tyre.

Fakti që Mark Zuckerberg and Co. vendosën të ndryshojnë emrin e Facebook në Meta, është një shembull konkret që tregon se sa serioze është çështja. Nga ana tjetër nuk është kaq e thjeshtë sepse markat do të duhet të lënë pas strategjitë dhe mënyrat e tyre të mëparshme të marketingut.

Nuk do të jetë e mjaftueshme thjesht vëzhgimi dhe orientimi i audiencës rreth rezultatit që markat duan të arrijnë. Ato duhet të rrisin prezencën e tyre në kohë reale, duke i ofruar audiencës përmbajtje me vlerë dhe autenticitet.

Këtu risku është i madh por po ashtu edhe përfitimi. Tashmë është në dorën e markave, që ajo që më përpara është gjykuar si e pamundur nga ato, të kthehet në një platformë e cila po përqafohet nga një masë e gjerë njerëzish.

Më poshtë janë disa mënyra se si markat mund të përdorin ditët e para të metaverse në avantazhin e tyre dhe për t’u rritur:

-Krijimi i një marrëdhënieje afatgjatë me klientët dhe ndërtimi i një komuniteti.

Audiencat në platformat e bazuara në metaverse janë më besniket dhe më të angazhuarat që mund të gjenden. Por, për të pasur sukses në një audiencë të tillë duhet t’i ofrohet diçka me kuptim në eksperiencën e tyre me markën. Nëse e bëjnë këtë ne mënyrë konsistente dhe autentike, markat mund të përfitojnë një marrëdhënie të gjatë dhe frytdhënëse me klientët.

Por si mund ta arrijnë këtë markat, për më tepër në platformat metaverse?

Nuk mund të mendohet që përshtatja të jetë e menjëhershme. Fillimisht markat do të duhet të marrin kohën e tyre për të mësuar gjuhën dhe kulturën e brendshme të secilës platformë.  Vetëm në këtë mënyrë markat mund t’u ofrojnë konsumatorëve vlerë  duke bashkëpunuar me ta, duke i fuqizuar ata, duke u bërë mbrojtës, duke i shpërblyer ata ose duke zhvilluar takime kokë më kokë; që e lidh përdoruesin me markën – duke mos ndërhyrë në përvojën unike dhe personale të secilit prej tyre.

Për vite, Stella Artois ka qenë sponsori zyrtar i pistave premium të garave me kuaj si Ascot. Por tani, e njëjta ide është çuar në metaverse me një marrëveshje për të sponsorizuar Zed Run, platformën online të garave me kuaj. Disa marka, si Stella Artois në këtë rast, mund të përdorin përfshirjen e mëparshme sportive/lojërash për të sjellë menjëherë besueshmëri në hyrjen e tyre në metaverse. Për markat e tjera, hyrja në këto zona do të jetë krejtësisht e re. Pavarësisht nëse rrit një audiencë ekzistuese ose fillon një marrëdhënie të re, çdo markë do të ketë një mundësi për të nxitur marrëdhënie afatgjata në metaverse.

-Krijimi i narrativës per t’u dalluar nga të tjerët.

Të jesh unik nuk ka qenë asnjeherë e lehtë, aq më shumë në ditët të sotme. Por metaverse është mundësia e ëndrrave për të gjithë ata që duan të jenë unik dhë të dallojnë nga të tjerët në fushën e tyre. Kjo mundësi u përket atyre që kreativitetin e kanë pa kufij dhe kjo do t’i bëjë ata që të tërheqin vëmendjen dhe admirimin e konsumatorëve.

Markat e modës kanë gjetur mundësi të përfshihen në sektorin e lojërave së fundmi, dhe në platformat e bazuara në metaverse kjo gjë mund të vazhdojë të rritet. Si shembulli i Balenciagës që tashmë ka një bashkëpunim me lojën Fortnite, duke përdorur botën virtuale për të shkarkuar produktet e tyre të reja.

Në kapitullin 2 do të gjeni…

Në këtë kapitull do të gjeni më shume informacion rreth teknologjisë dhe ndikimit në mjegullimin e vijave ndarëse midis botës reale dhe virtuale. Gjithashtu do t’i përgjigjemi pyetjeve se si mund të përfitojne markat duke pasur një portofol virtual? Apo cili është roli i tyre në NFT?


Digicom Case Study

Refreshed Identity of the “Planet Fiber”

Client: Digicom Albania

Services: Brand Identity, Marketing Materials, Advertising and Commercial Production

Refreshed Brand and Launching of new packages of Digicom

Our Challenge: To communicate a futuristic experience that brings the world, real and virtual, right to your home with Digicom. This is not just fast internet, it’s the power that shakes the quietness of your day with limitless possibilities. We want to tell the direct benefits we get in our everyday life from Digicom and go beyond our basic expectations.  The challenge is to tell a story with many messages (100% Fiber Optic, fast download and upload, Nokia Modems and intelligent Wi-fi) in a simple and original way so that the information is not too overwhelming.  Our characters are the ones who have something to say. The ones who actively experience fast internet because they can appreciate it. 

TV COMMERCIAL


New Year Campaign: We give an approach that considers Digicom as a gift to everyone. Based on the season where people share love and gifts with each other, we bring Digicom as a gift. It enhances connectivity, togetherness and it represents the sharing of love. In the season of holidays where the main message is about love, we want to bring Digicom to a family home that is getting ready to celebrate.  With its fiber optic it makes it easier to share all the love. Its smart and it fills the home. The power of Fiber Optic is there, even though we cannot see it… just like MAGIC.

TV COMMERCIAL 


Online Subscription Campaign: We need fast and easy solutions, that can help us manage our life better… Experience internet to the fullest! The power of Real-Fiber!

TV COMMERCIAL


Një Lojë e Rë Për Eventet Virtuale

Eventet kanë qenë prej kohësh zemra e pothuajse çdo sektori të biznesit në botë. Sinergjia e përsosur e veprimeve,të pranishmëve dhe pjesëmarrësve ka formuar gjithçka.

Derisa 2020 ndërhyri.

Një nga një eventet filluan të shtyheshin, dhe më pas u kanceluan totalisht pasi u bë e qartë se edhe atje ku grumbullimet sanksionoheshin me ligj, të pranishmit nuk kishin ndërmend të vinin. Aty ku disa sektorë të biznesit kanë konsideruar të rrinë në vend për të pritur një kthim në normalitet, industria e eventeve shpejt zbuloi se kjo nuk ishte më një opsjon. Bota ka lëvizur përpara, dhe që nga viti 2020 është koha për t’u bërë të vërtetë (në mënyrë virtuale) me eventet.

Thirrja për takime dhe përshëndetje, kabina dhe argëtimi mbetet e pandryshuar, por dorëzimi i këtyre ka marrë një hap të madh. Kur shfaqja më e madhe në botë e teknologjisë së konsumit në botë, Consumer Electronics Show njoftoi se do të kalonte e gjitha në digjitale në 2021, ajo nxiti komentet se ishte e pozicionuar mirë dhe në mënyrë unike për ta bërë këtë. Që nga ajo kohë, asaj i janë bashkuar shfaqje jo-teknologjike, siç është Unified Wine & Grape Symposium, shfaqja më e madhe tregtare e sektorit të verës në Amerikën e Veriut. Alibaba ka nisur njëzet shfaqje tregtare virtuale për sektorin B2B duke filluar nga transporti i mallrave deri tek shëndetësia e shtëpisë; dhe shfaqja më e madhe tregtare e Kinës, Panairi i Importit dhe Eksportit të Kinës, ose Panairi i Kantonit, tashmë është virtual. Nga ky vit e tutje, eventi virtual ka kapërcyer në krye të normales së re. Kjo, nga ana tjetër, kërkon që bizneset e të gjitha llojeve të përshtaten me teknologjitë dhe metodologjitë e reja nëse ata do të vazhdojnë të përfitojnë nga kontakti me palët e tyre të interesit dhe klientët.

Një Lojë e Re për Eventet Virtuale shikon ndryshimin e sjelljes, përshtatjen e kontentit, ri-imagjinimin e strategjive dhe iniciativave, menaxhimin e pritshmërive dhe pjesëmarrjen, dhe mbi të gjitha krijimin dhe mirëmbajtjen e një eventi virtual tërheqës për biznesin. Artikulli shikon llojin e teknologjive në lojë, risqet e përfshira në tranzicion të suksesshëm, si dhe ndryshimet e mendësisë që kërkohet për të lulëzuar në një mjedis të ri komunikimi.

Akrepat e orës janë kthyer në mënyrë dramatike përpara; dhe madje edhe kur takimet fizike do të jenë përsëri një realitet, qasja e industrisë së ngjarjeve do të jetë transformuar përgjithmonë.

Lexoni artikullin e plotë këtu.


GJENERATA E PARË E VENDASVE TË VËRTETË TË RRJETIT SOCIAL

Gjenerata Z (ose shkurt Z Gen) ka thyer shumë norma. Jo vetëm që është brezi më i madh, më i larmishëm dhe së shpejti brezi më i arsimuar deri më tani, ai është gjithashtu gjenerata e parë me të vërtetë vendase e celularëve dhe rrjeteve sociale. Dhe është e sigurt të thuhet, Gen Z nuk ka frikë të trajtojë çështje të mëdha kokë më kokë, e as të lëkundë normat gjinore.

Por kush është me të vërtetë ky brez i ardhshëm? Si ndryshon ky grup? Cilët janë motivuesit kryesorë të tyre në jetë? Me cilat ide qëndrojnë ose cilat i hedhin poshtë? Si sillen ata dhe pse?

Dikush mund të kërkojë përgjigje në statistikë: Ne e dimë…

-Gjen Z është e moshës 8 dhe 23 vjeç.
-Gjenerata Z tejkalon Millennials dhe tani përbën 32% të popullsisë globale.
-Më shumë se gjysma janë akoma në shkollë.
-63% ende jetojnë me prindërit e tyre.
-60% jetojnë në zona urbane.
-Gen Z është gjenerata më e larmishme etnike deri më tani.
-Shumica nuk e ka gjetur akoma shpirtin binjak, duke qenë se 79% janë beqarë.

Por kjo nuk na tregon të gjithë historinë ose nuk jep pasqyrë mbi identitetin e vërtetë të Gjeneratës Z. Në fakt, është pothuajse e pamundur të
provoni t’i vendosni në një kuti, sepse një madhësi sigurisht nuk i përshtatet Gen Z.

Ky artikull synon të kuptojë Gen Z në të gjitha format dhe madhësitë e tij (dhe jo-konformitetin gjinor), dhe përpiqet t’i përgjigjet pyetjes:

Kush është Gjenerata Z në të vërtetë?

LEXONI ARTIKULLIN


Do You Know What Your Brand Sounds Like?

Today’s new must have – sonic branding – was born out of necessity almost one hundred years ago.

In the 1920s, nascent radio networks needed a way to alert engineers at affiliates across the United States when a new program was starting. These early attempts at switching over of the broadcast weren’t the most elegant transitions, often creating jarring audible clicks and pops. The industry adapted quickly, creating short musical sequences that hid the unwanted sounds while also signaling the beginning of a new program; a win-win for the broadcaster and the audience. The pioneering National Broadcasting Company (NBC) eventually settled on a 3-note sequence: G, E, then C. Through the rise of television and OTT, through mergers, acquisitions and infinite changing public taste the NBC chime still plays today, one of oldest and most recognized examples of sonic branding.

The radio era also gave us jingles as an aural way for brands to differentiate. Finding a true earworm has never been easy, but when it hits —think, “Nationwide is on your side”, HBO’s static TV introduction, the roar of the MGM lion— they create an almost intuitive bond with a brand.

For a while it seemed that not only did video murder the radio star, it also put a knife in the idea of sound as a stand-alone medium. In the realm of everything old is new again, audio is back in the spotlight. People are once again listening. According to eMarketer, 77 million people in the U.S. listened to podcasts in 2019, and that number is expected to grow to 85 million, nearly 40% of the digital audio listening population, by 2023. And that represents just 40% of the digital audio listening population. Spotify has an estimated 75 million U.S. listeners; Amazon Music 43 million; Apple Music 37. The global pandemic has impacted listening as of late, though data suggests audiences are coming back and – for now – shorter content is drawing more attention.

But the above is all about listening. It’s passive. Today, technology requires brand-consumer interactions to be active; they are two-way conversations. Our smartphones all have personal assistants apps who do more than just answer search queries. Our mobile apps respond to our questions and provide utility through our connected cars, Internet of Things appliances and smart speakers – and the technology responds back to us.

In the one dimensional days when communication fed only from brand-to-consumer, marketers put a lot of weight on brand sound in connection to television commercials and radio spots. As the market changed, sound took a back seat to visual design. The perception was that brands were seen more than they were heard, so much more rigor and care was put into perfecting the brand’s look and feel was consistent, leaving sound in limited roles like jingles and spokespeople.

Today, sound is back in the forefront. How a brand sounds doesn’t merely deserve the level of attention and detail given to visual branding. It demands it.

Contemporary sonic branding is the art of developing and executing consistent audio design across all channels. It addresses the intersection between the passive way a brand is heard and the active participation of how a brand converses, creating one common aural experience

A modern, effective sonic branding strategy still utilizes the legacy ways brands used to think of passive sound. Mnemonics and jingles play and important role, but consumer habits compel marketers to think more broadly. Should a brand produce owned aural content like podcasts? What is the role of sound through the entire consumer engagement journey? Is there an an opportunity for transaction or point-of-sale sound?

Brand conversations are the true test of whether or not a sonic branding strategy is effective and robust enough for the the current world. The content of these interactions is still paramount, but so is the sound. When a customer is interacting with your brand via voice command, what kind of (literal) voice does your brand have? What type of inflection, tone, verbiage, and level of playfulness or seriousness is appropriate?

The presence of sound in our lives shows no sign of slowing down. That simple fact lays out a very complex challenge for brands. Presence is dependent upon aural experience. The quality of sonic branding strategy will determine the effectiveness of overall brand strategy. It’s that important.


A e dini cili është tingulli i markës tuaj?

Trendi më i ri i ditëve të sotme, brandimi zanor, ka lindur si nevojë rreth 100 vite më parë. Në vitet ’20, rrjetet e reja radiofonike në SHBA, duhet të lajmëronin inxhinierët në filialet e shpërndarë në të gjithë vendin për nisjen e programeve të reja.

Përpjekjet e hershme për të kaluar nga një transmetim në tjetrin nuk ishin mjaft elegante dhe shpesh krijonin zhurma klikimesh të bezdisshme. Megjithatë, industria u përshtat shpejtë, duke krijuar sekuenca muzikore të shkurtra të cilat fshihnin tingullin e klikimeve dhe në të njëjtën kohë sinjalizonin fillimin e programit të ri. Një zgjidhje shumë e përshtatshme si për radion ashtu edhe për audiencën.

NBC – Kompania Kombëtare a Transmetimit, krijoi një xhingël prej 3 notash: Sol, Mi dhe Do. Me ngritjen e televizionit si institucion, si dhe krijimit dhe transformimit të shijeve të publikut, xhingëli i NBC vazhdon të luhet ende dhe sot, duke u bërë një prej brandimeve zanore më të njohura dhe më të vjetra të historisë. Epoka e radios na ka dhënë xhingëlat si një formë për të bërë diferencimin zanorë midis markave. Gjetja e një tingulli të këndshëm për veshin nuk ka qenë asnjëherë e lehtë, por kur godet, ajo krijon një lidhje gati intiutive midis audiencës dhe markës; si p.sh. në rastin e “Nationwide is on your side”, intro televizive e HBO apo hungërima e luanit të MGM.

Për pak kohë u duk sikur jo vetëm video e vrau yllin e radios por në të njëjtën kohë i nguli thikën dhe idesë që tingulli mund të funksionojë si një medium më vete. Mirëpo në kohën kur çdo gjë e vjetër është e re përsëri, audio është rikthyer në qendër të vëmendjes. Njerëzit po dëgjojnë përsëri. Sipas eMarketer, 77 milion njerëz në SHBA kanë dëgjuar podcast-e gjatë 2019, dhe ky numër pritet të rritet në 85 milion deri në 2023 duke përbërë vetëm 40% të të gjitha dëgjimeve digjitale. Spotify ka rreth 75 milion dëgjues në SHBA; Amazon Music 43 milion, Apple Music 37. Pandemia globale ka pasur ndikimin e saj me të dhënat që tregojnë se audienca por rikthehet edhe pse për momentin përmbajtjet e shkurtra marrin më
shumë vëmendje. Ky lloj mediumi ka të bëjë mbi të gjitha me dëgjimin. Është pasiv. Sot, teknologjia kërkon ndërveprim të
konsumatorit me markën, të jetë aktiv. Kërkon që bashkëbisedimi të jetë i dyanshëm. Të gjithë telefonat tonë kanë aplikacione me asistent personal të cilët bëjnë më shumë se sa thjeshtë t’i përgjigjen pyetjeve të kërkimit. Telefonat tonë i përgjigjen pyetjeve tona dhe ndërlidhin makinat, pajisjet inteligjente dhe spikerët inteligjent- dhe teknologjia na përgjigjet mbrapsht.

Në kohërat një dimensionale, kur komunikimi ushqehej vetëm nga marka-te-konsumatori, marketierët i jepnin shumë rëndësi zërit të markës në lidhje me reklamat televizive dhe reklamat e radios. Me ndryshimin e tregut, zëri kaloi në nivel dytësor ndaj dizajnit vizual. Perceptimi ishte që markat më shumë shiheshin se sa dëgjoheshin. Ndaj iu dha më shumë rëndësi perfeksionimit të pamjes dhe ndjesisë që përcillte marka dhe u kufizua tingulli në xhingël apo në zëdhënës të markës. Sot zëri është rikthyer në vijën e parë. Ai jo thjeshtë e meriton të njëjtën vëmendje sa brandimi vizual. Ai është bërë domosdoshmëri.


Të ndërtosh një mënyrë të qëndrueshme të punuari: Ogilvy mbi “Manaxhimin e punës në distancë

Parathënia më poshtë është shkruar nga Rory Sutherland. Teksti i plotë, Të ndërtosh një mënyrë të qëndrueshme të punuari: Ogilvy mbi “Manaxhimin e punës në distancë” u përmblodh nga Ogilvy UK People Team dhe nga Ogilvy Consulting Behavioral Science Practice, të drejtuar respektivisht nga Helen Matthews dhe Sam Tatam.

Screen Shot 2020-03-23 at 10.21.41 AM.png

David Ogilvy nuk ka shkruar ndonjëherë ndonjë gjë në zyrë.“Ka shumë gjëra që tëshpërqëndrojnë” shpjegonte ai.

Rrjedhimisht ai e ktheu në praktikë të punuarit gjithmonë nga shtëpia.Vërtetështëpia e tij ishtë një kështjellë e shekullit të12-të, me 50 dhoma, në brigjet e lumit të Vienës (Francë), por ajo që dua të them është, që në një biznes idesh, vendndodhja nuk duhet të ketë rëndësi.Nga thellësia rurale e Francës, David Ogilvy vazhdoi të dërgonte dije dhe frymëzim në zyrat e tij në të gjithë botën. (Sasia e korenspondencësishte aq e madhe sa postieri i tij u ngrit në detyrë dhe mori një makinëtë re nga La Poste.)

Shumë veta e dinë që unë gjithmonë kam besuar që ne duhet të punojmë më shumë nga shtëpia, faktkyqëirriton shumë prej kolegëve të mi. Unë mendoj qëidetë tona më të mira lindin ose prej bashkëpunimeve energjike dhe shumë të frytshme ose prej periudhave të pandërprera izolimi. Deri tani kam menduar që raporti anonte tepër drejt opsionit të parëme “Shumë shpërqëndrime”. Tani, të paktën për disa muaj, do të shihni raportin të anojë ndjeshëm drejt opsionit të dytë.

Në kohë si këto, është detyra jonë që ta bëjmë këtë mënyrë të punuari të funksionojë.Është thelbësore që ataprej nesh që munden të punojnë në distancë, ta bëjnë- duke i lënë hapësirat publike më pak të populluara përata që kanë më shumë nevojë. Talenti i industrisë së reklamave ndodhet në gjetjen e forcave tëtë panjohura: në shndërrimin e dobësisë në forcë.

“Gjëra të mira vijnë përata që presin.” Ose siç thoshte Salman Rushdie para se të linte në mënyrë të pashpjegueshme Ogilvy-n për t’u bërë shkrimtar: “Kek me Krem të Freskët-I dëmshëm por i shijshëm”.

Pikërisht këtë duhet të bëjmë ne me këtësituatë, ta kthejmë në avantazh.

Së pari, nëse kenjë idë për çfarëdolloj gjëje – një slogan, rregull, aplikacion, ide dizajni që mund tëna ndihmojë etj.– ndaje me ne. Nëse është e mirë, ne do ta ndajmë me të tjerë.

Së dyti, bëj të njëjtën gjë më klientët e tu. Siç shumë prej jush kanë treguar, kjo është një mundësi për markat që të shpalosin anën e tyre më të mirë. Nëse ke ndonjë ide se si brandi i klientit tënd mund të shkëlqejë, thuaje me zë të lartë. Ti duhet të vetë izolohesh, por jo të jesh itërhequr.

Së treti, bëj diçka për kolegët etu. Mbani lidhjet. Mbani të ngritur humorin e njëri tjetrit.Nëse ndonjëri ka një problem, duhet ta ndajë me të tjerët.Qëndroni nëkomunikim. Sot kemi patur disa takime në Zoom. A funksionojnë po aq mirësa takimet ballë për ballë? Jo, por në 90% të rasteve po.

Nëse ke nevojë për më shumë teknologji, atëherë thuaje.

Së katërti, bëj diçka për fqinjin tënd. Kujdesu për këdo që duket i stresuar.

Së fundmi, bëj diçka për veten tënde.Diçka që ke dashur ta bësh prej shekujsh, por që s’ke patur kurrë kohë ta bësh.Shkruaj.Humb në peshë (qëllimi im personal). Lexo Prustin. Mëso spanjisht. Nuk do ta kesh kurrë më këtë mundësi.

Do të jetë një periudhë e zymtë. Por jo çdo gjëështë kaq keq. Kur e gjitha kjo të ketë mbaruar, do tëkemi mundësinë tëndërtojmë një botë komerciale më të shëndetshme dhe një shoqëri më të mirë. Ne nuk jemi një biznes anti-kapitalist, por shumica prej nesh mendojnë që gjatë dekadës së fundit, prioritetet e biznesit dhe te qeverisë kanë marr drejtimin e gabuar. Kjo është një mundësi për të gjithë që t’ia nisin nga fillimi me diçka më të mirë.

Dhe mos harro të bësh dush.Jo, ne nuk nuhasim gjë, por ti po. Pak respekt për veten nuk i bën keq askujt.

Pasi të kesh bërë dushin, lexo faqet në vazhdim për pak frymëzim.


Building a Sustainable Way of Working: Ogilvy on ‘Managed Remote Working’

The below foreward was written by Rory Sutherland. The full paper, Building a Sustainable Way of Working: Ogilvy on ‘Managed Remote Working’” was put together by the Ogilvy UK People Team and the Ogilvy Consulting Behavioral Science Practice, led respectively by Helen Matthews and Sam Tatam.

Screen Shot 2020-03-23 at 10.21.41 AM.png

David Ogilvy never wrote anything in the office. “Too many distractions,” he explained.

Eventually he even adopted the practice of working from home permanently. Admittedly the home was a 50-roomed 12th Century Chateau on the banks of the Vienne, but my point still stands: in an ideas business, location needn’t matter much. From deep in rural France, David continued to send forth a constant stream of wisdom and inspiration to offices all over the world. (Such was the volume of his correspondence that his local postman received a promotion and a brand new van from La Poste.)

As many of you know, and as my colleagues have found to their irritation, I have always thought we should work from home more. I think our work is highly bifurcated: our best ideas emerge either from high energy collaboration or from long, uninterrupted periods of relative isolation. Up until today, I always thought the ratio was too skewed towards the former “Too many distractions”. Now, for a few months at least, you will find it heavily skewed the other way.

In times like this, it is incumbent on us to make this work. It is essential that those of us who can work remotely do work remotely – leaving the public realm less crowded for those who need it more. The talent of the advertising industry lies in finding hidden strengths: in turning a weakness into a strength.

“Good things come to those who wait.” Or, in the words of Salman Rushdie before he inexplicably left Ogilvy to try to make it as a novelist: “Fresh Cream Cakes – Naughty but Nice”. We should do exactly the same with this damned bug. Turn it into a feature.

First of all, if you have an idea for anything – a slogan, a rule of thumb, an entertainment, an app, a design idea that might help, an inventive use of data – pass it to us. If it’s good enough, we’ll pass it to No. 10.

Secondly, do the same for your clients. As many have shown, this is an opportunity for brands to reveal their own best selves. If you can think of a way your client’s brand can shine, say it loud. Just because you are self-isolating doesn’t mean you have to be shy.

Third, do something for your colleagues. Keep in touch. Keep each others’ spirits up. If anyone has a problem, share it. Stay connected. Today we have had several brainstorms over Zoom. Is it as good or as fun as a face-to-face meeting? No, but it’s 90% as good.

If you need more tech, say so.

Fourth, do something for your neighbours. Join nextdoor.co.uk or a local networking site. Keep an eye out for anyone in distress. Finally do something yourself. Something you’ve been meaning to do for ages, but have never had the time to do. Write. Lose weight (my own personal goal).

Read Proust. Learn Spanish. You’ll never have this chance again.

It will be grim. But it isn’t all bad. When this is over, we can build a better, saner commercial world and a finer society. We are hardly an anti-capitalist business: but most of us I think have had the inkling that, for the last decade or so, business and government priorities have been over-optimised along the wrong lines. This is an opportunity for everyone to start afresh with something better.

And take a shower. No, we can’t smell you, but you can smell yourself. A bit of self-respect never hurts. Then, when you’ve done that, read the following pages for more inspiration.

Click here to read the full paper, “Building a Sustainable Way of Working: Ogilvy on ‘Managed Remote Working’”.


T’i bësh markat të kenë rëndësi në kohë trazirash: Si të orientosh markat përgjatë një krize. Përtej COVID-19

Javët e shkuara kanë qenë të mbushura me sfida të jashtëzakonshme. Ndërkohë që punojmë papushim me klientët tanë mbi sfida afatshkurtra për të mbështetur bizneset e tyre, iu rikthyem SARS-it dhe Krizës Ekonomike Botërore të vitit 2008. Kërkuam për përvojat e disa markave që gjetën mënyra për t’u rigritur akoma më të fortë, për modele të reja biznesi që u formësuan përgjatë krizës dhe sesi pozicionime të guximshme dhe investime në kohë i mundësuan markave të suksesshme të siguronin një pjesë të tregut në bazë joproporcionale.

Ne besojmë, dhe historia e mbështet këtë, që markat të cilat reagojnë shpejt, me mendësi konkuruese dhe që veprojnë në mënyrën e duhur në kohë të vështira, mund të sigurojnë një pjesë të tregut dhe të pozicionohen mirë në mënyrë që të kapitalizojnë gjatë ringritjes dhe përtej saj.


Making brands matter in turbulent times: How to steer brands through a crisis. Beyond COVID-19

The past weeks have been filled with extraordinary challenges. But what we know for sure is that the crisis will eventually pass. Ogilvy has been working with its clients on the short term challenges but also reviewing potential learnings from past events such as SARS to explore how some brands found ways to rebound stronger, how new business models were shaped during crisis and how bold moves and timely investment enabled winning brands to gain disproportionate share. We believe, and history supports this, that agile and competitively-minded brands that get it right in the tough times, can capture competitive share and be best-placed to capitalise on the eventual rebound and beyond.

READ THE FULL REPORT HERE