Trendi më i ri i ditëve të sotme, brandimi zanor, ka lindur si nevojë rreth 100 vite më parë. Në vitet ’20, rrjetet e reja radiofonike në SHBA, duhet të lajmëronin inxhinierët në filialet e shpërndarë në të gjithë vendin për nisjen e programeve të reja.

Përpjekjet e hershme për të kaluar nga një transmetim në tjetrin nuk ishin mjaft elegante dhe shpesh krijonin zhurma klikimesh të bezdisshme. Megjithatë, industria u përshtat shpejtë, duke krijuar sekuenca muzikore të shkurtra të cilat fshihnin tingullin e klikimeve dhe në të njëjtën kohë sinjalizonin fillimin e programit të ri. Një zgjidhje shumë e përshtatshme si për radion ashtu edhe për audiencën.

NBC – Kompania Kombëtare a Transmetimit, krijoi një xhingël prej 3 notash: Sol, Mi dhe Do. Me ngritjen e televizionit si institucion, si dhe krijimit dhe transformimit të shijeve të publikut, xhingëli i NBC vazhdon të luhet ende dhe sot, duke u bërë një prej brandimeve zanore më të njohura dhe më të vjetra të historisë. Epoka e radios na ka dhënë xhingëlat si një formë për të bërë diferencimin zanorë midis markave. Gjetja e një tingulli të këndshëm për veshin nuk ka qenë asnjëherë e lehtë, por kur godet, ajo krijon një lidhje gati intiutive midis audiencës dhe markës; si p.sh. në rastin e “Nationwide is on your side”, intro televizive e HBO apo hungërima e luanit të MGM.

Për pak kohë u duk sikur jo vetëm video e vrau yllin e radios por në të njëjtën kohë i nguli thikën dhe idesë që tingulli mund të funksionojë si një medium më vete. Mirëpo në kohën kur çdo gjë e vjetër është e re përsëri, audio është rikthyer në qendër të vëmendjes. Njerëzit po dëgjojnë përsëri. Sipas eMarketer, 77 milion njerëz në SHBA kanë dëgjuar podcast-e gjatë 2019, dhe ky numër pritet të rritet në 85 milion deri në 2023 duke përbërë vetëm 40% të të gjitha dëgjimeve digjitale. Spotify ka rreth 75 milion dëgjues në SHBA; Amazon Music 43 milion, Apple Music 37. Pandemia globale ka pasur ndikimin e saj me të dhënat që tregojnë se audienca por rikthehet edhe pse për momentin përmbajtjet e shkurtra marrin më
shumë vëmendje. Ky lloj mediumi ka të bëjë mbi të gjitha me dëgjimin. Është pasiv. Sot, teknologjia kërkon ndërveprim të
konsumatorit me markën, të jetë aktiv. Kërkon që bashkëbisedimi të jetë i dyanshëm. Të gjithë telefonat tonë kanë aplikacione me asistent personal të cilët bëjnë më shumë se sa thjeshtë t’i përgjigjen pyetjeve të kërkimit. Telefonat tonë i përgjigjen pyetjeve tona dhe ndërlidhin makinat, pajisjet inteligjente dhe spikerët inteligjent- dhe teknologjia na përgjigjet mbrapsht.

Në kohërat një dimensionale, kur komunikimi ushqehej vetëm nga marka-te-konsumatori, marketierët i jepnin shumë rëndësi zërit të markës në lidhje me reklamat televizive dhe reklamat e radios. Me ndryshimin e tregut, zëri kaloi në nivel dytësor ndaj dizajnit vizual. Perceptimi ishte që markat më shumë shiheshin se sa dëgjoheshin. Ndaj iu dha më shumë rëndësi perfeksionimit të pamjes dhe ndjesisë që përcillte marka dhe u kufizua tingulli në xhingël apo në zëdhënës të markës. Sot zëri është rikthyer në vijën e parë. Ai jo thjeshtë e meriton të njëjtën vëmendje sa brandimi vizual. Ai është bërë domosdoshmëri.